Gyermekülés

A gyermekülésekkel kapcsolatos szabályozás 2007-ben jelentősen megváltozott. Sajnos sokan még ma sem tuják, hogy a különböző korú gyermekeiket hogyan szállítsák, eleget téve a szabályoknak és betartva a közlekedés biztonsági szempontokat.

 

A KRESz 48.§.-a a következőket írja le:

“(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez – a vezető ülését kivéve – gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.
A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);
b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető;
c) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
d) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;
e) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
f) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
g) ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;
h) ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.”

A szabályban azért használják a gyermekbiztonsági rendszer kifejezést, mert a legmodernebb járművekben gyárilag alakítanak ki gyermekek szállítására alkalmas ülést. (integrált gyermekülés)

A gyermekülés használatát legjobban példákon keresztül lehet megérteni:

Gyermekek szállítása mai, modern személygépkocsikban (elől-hátul biztonsági övekkel van ellátva):

Első ülésen gyermekülés csak háttal szerelhető be, és csak ha nincs légzsák, vagy kikapcsolták azt.

150 centiméteres magasság alatt gyermek másként nem szállítható az első ülésben. (A tapasztalat az, hogy a menetiránnyal szemben beszerelt gyerekülésben maximum pár hónapos koráig fér el így a gyermek.)

150 centi feletti gyermek és 150 centinél kisebb felnőtt hagyományos módon, az ülésben ülve, biztonsági övvel rögzítve szállítható.

E szabály miatt 150 centinél kisebb gyermek – aki már nem fér el háttal a gyerekülésben – nem szállítható kétszemélyes személygépkocsikban és csak első üléssel rendelkező tehergépkocsikban sem.

Hátsó üléseken a 135 centinél alacsonyabb gyermek csak gyermekülésben szállítható!

Hátsó üléseken a 135 és 150 centi közötti gyermeket elegendő a biztonsági övvel rögzíteni, ha azt a testméretéhez beállítottuk. (Ülésmagasítóval, vagy állítható övvel)

Gyermekek szállítása régi személygépkocsikban (ahol hátul nincs biztonsági öv):

Első ülésben a fentebb leírt módon, csak háttal szállítható gyermek.

Hátsó ülésekben 3 év alatti gyermek NEM szállítható. Ezen életkor fölött az ülésen ülve rögzítés nélkül utazhatnak a gyermekek.

Érdekességek:

3 évnél fiatalabb gyermekek gyerekülés nélkül tehergépkocsikban sem szállíthatók. Amennyiben olyan autóbuszban utazunk, amelyen álló utasok nem szállíthatók, és az ülésekhez biztonsági öv került beszerelésre, akkor a 135 cm-nél kisebb gyermekek részére szintén kötelező a gyermekülés használata. (Kivéve a menetrend szerinti járatok)

A KRESZ 2010-es módosítása kiemeli, hogy nem elég a gyermeket a gyermekülés pántjaival rögzíteni, hanem a gyermekülést is rögzíteni kell a járműben található biztonsági övhöz, vagy a rögzítési pontokhoz (Isofix).

 

Forrás: http://kreszforum.hu/a-gyermekules-kerdeskore/

ahol a cikk szerzője, Pető Attila válaszol a témával kapcsolatban felmerülő kérdésekre.